3D printen van onderdelen voor een 5-assige freesmachine

A-T-Products5-assige CNC freesmachine van A-T-Products uit Staphorst is gespecialiseerd in het slijpen van messen, draaien, frezen en laseren. 3D printen is een techniek waar A-T-Products tot nu toe nog niets mee had gedaan. Eigenaar Albert Timmerman heeft zelf een 5-assige CNC freesmachine. Dit was origineel een Rexroth markeermachine, waarvan de besturing stuk was. Deze machine is omgebouwd naar een 5-assig simultane freesmachine. Er zijn onder andere servomotoren en een CNC besturing opgebouwd. Deze 5-assige machine wordt aangestuurd met het cadcam programma Edgecam van Vero Software.

3D gerpinte eindstop voor rolgeleidingDe rol-geleidingen van de Z-as zijn na verloop van tijd stuk gegaan. Hiervoor waren nieuwe eindstop blokjes nodig. Deze onderdelen zijn klein en behoorlijk nauwkeurig. De balletjes die over de geleiding lopen zijn namelijk slechts rond 2.37 mm. De eindstop blokjes dienen voor de geleiding van de kogeltjes in de geleiding, de kogeltjes lopen rond over een lengte van 200 mm. Aan de uiteinden komt het eindstop blokje voor de rondgeleiding.
Albert Timmerman vroeg aan Vekashape of wij deze eindstop blokjes voor hem konden 3D printen. Uiteraard helpen wij in zo’n geval graag. A-T-Products heeft ons een 3D model van een eindstop blokje toegestuurd in STEP formaat. Dit bestand hebben wij omgezet met behulp van Spaceclaim naar een nauwkeurig STL bestand. Middels de SOFTSHAPER cadcam software is een GCode bestand gegenereerd voor de VSHAPER ONE Single 3D printer.

G Code bestand voor 3D printen van eindstop blokje rolgeleiding

De SOFTSHAPER software houdt direct rekening met de krimp van het materiaal.In totaal waren er vier eindstop blokjes benodigd. Gezien het kleine formaat van de onderdelen hebben wij ervoor gekozen om te printen met een nozzle van 0.2mm en een laagdikte van 0.05 mm. Met deze instelling ontstaat een zeer nauwkeurige 3D print.

“De 3D geprinte eindstop blokjes pasten precies” – verteld Albert Timmerman, eigenaar van A-T-Products. “De freesmachine functioneert weer helemaal goed en daar ben ik heel bij mee” – voegt Albert toe.