5-assige freesmachine

Vekashape print 3D onderdelen voor 5-assige freesmachine

A-T-Products uit Staphorst is gespecialiseerd in het slijpen van messen, draaien, frezen en laseren. 3D printen is een techniek waar A-T-Products tot nu toe nog niets mee had gedaan. Eigenaar Albert Timmerman heeft zelf een 5-assige freesmachine gebouwd. Dit is een Rexroth markeermachine, waarvan de besturing stuk was. Deze machine is omgebouwd naar een 5-assige freesmachine. Er zijn onder andere servomotoren en een CNC besturing opgebouwd. Deze 5-assige machine wordt aangestuurd met het cadcam programma Edgecam van Vero Software.

3D gerpinte eindstop voor rolgeleidingDe rol-geleidingen van de Z-as zijn na verloop van tijd stuk gegaan. Hiervoor waren nieuwe eindstop blokjes nodig. Deze onderdelen zijn klein en behoorlijk nauwkeurig. De balletjes die over de geleiding lopen zijn namelijk slechts rond 2.37 mm. De eindstop blokjes dienen voor de geleiding van de kogeltjes in de geleiding, de kogeltjes lopen rond over een lengte van 200 mm. Aan de uiteinden komt het eindstop blokje voor de rondgeleiding.
Albert Timmerman vroeg aan Vekashape of deze eindstop blokjes voor hem in 3D geprint konen worden. Uiteraard helpen wij in zo’n geval graag. A-T-Products heeft ons een 3D model van een eindstop blokje toegestuurd in STEP formaat. Dit bestand hebben wij omgezet met behulp van Spaceclaim naar een nauwkeurig STL bestand. Middels de SOFTSHAPER cadcam software is een GCode bestand gegenereerd voor de VSHAPER 270 Single 3D printer.

G Code bestand voor 3D printen van eindstop blokje rolgeleiding

 

De SOFTSHAPER software houdt direct rekening met de krimp van het materiaal.In totaal waren er vier eindstop blokjes nodig. Gezien het kleine formaat van de onderdelen hebben wij ervoor gekozen om te printen met een nozzle van 0.2 mm en een laagdikte van 0.05 mm. Met deze instelling ontstaat een zeer nauwkeurige 3D print.

“De 3D geprinte eindstop blokjes pasten precies” – verteld Albert Timmerman, eigenaar van A-T-Products. “De freesmachine functioneert weer helemaal goed en daar ben ik héél bij mee” – voegt Albert toe.

 

5-assige freesmachine
Vekashape print 3D onderdelen voor 5-assige freesmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *