ABB print 3D met VSHAPER

Toewijzing van € 6.500.000 aan wetenschappers van ABB voor een baanbrekend project

Op 24 juli heeft de Europese Commissie besloten tot cofinanciering van het “NOVUM” R&D project. Dit project zal geïmplementeerd worden door een door ABB aangewezen consortium. Wetenschappers zullen gezamenlijk innovatieve en geautomatiseerde technologie ontwikkelen voor de fabricage van isolatie-elementen voor transformatoren.

De subsidieovereenkomst is op 12 juli 2017 ondertekend. Het totale projectbudget bedraagt € 8.500.000, daarvan komt € 6.500.000 van de Europese Commissie. Het “NOVUM”-project duurt vier jaar. Gedurende deze periode zullen nieuwe geautomatiseerde methoden voor de vervaardiging van isolatie-elementen voor cellulose-materiaaltransformatoren worden ontwikkeld. Dit zal resulteren in een significante kosten- en  tijdbesparing tijdens de productie. Daarnaast wordt de hoeveelheid afval die tijdens de processen wordt gegenereerd met 60% gereduceerd.

Isolerende elementen spelen een sleutelrol in de windingen en actieve delen van transformatoren en worden vervaardigd in de ABB Isolatie Afdeling in Łódź. Dit is één van de grootste transformator- en componentfabrieken binnen de ABB Group. Van hieruit worden producten geleverd aan andere fabrieken van ABB in Europa, Brazilië, de Verenigde Staten en China. De fabriek in Łódź produceert kits voor alle soorten stroomtransformatoren, waaronder de grootste 1100 kV voor HVDC-verbindingen. Een isolatiekit voor zo’n apparaat weegt meer dan 20 ton en individuele componenten kunnen zelfs een diameter hebben van 3,5 m. Op dit moment worden de isolatie-elementen gemaakt van een voorinstelling in het proces van handmatige productie. De belangrijkste doelstelling van het NOVUM-project is de automatisering van de productie van deze componenten. 

We streven ernaar om de meest complexe isolatie-elementen te produceren met behulp van 3D-cellulose printtechnologie. Voor massaproductie willen we twee andere methoden gebruiken: thermisch en spuitgieten – zegt Krzysztof Kryczyński, directeur van de ABB Isolatiematerialenfabriek in Łódź.

Onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuwe productiemethode is in 2014 op het ABB Corporate Research Centre in Krakau gelanceerd en was gebaseerd op 3D Printing Technology – vertelt Łukasz Matysiak, projectcoördinator bij ABB. Om echter betere resultaten en parallelle tests van verschillende technologieën te verkrijgen, begon het bedrijf te zoeken naar partners om een ​​gezamenlijk onderzoeksproject te implementeren, verklaart Łukasz Matysiak.

Als gevolg van deze activiteiten zijn 10 niet-commerciële bedrijven en organisaties aangesloten bij het internationale R&D consortium. De initiatiefnemer van het project is ABB en het nationale onderzoeks- en ontwikkelingscentrum – het VTT Technisch Centrum in Finland is de belangrijkste partner en coördinator van het project. Het onderzoek wordt ook ondersteund door de AGH Universiteit van Wetenschap en Technologie in Krakau en partnerbedrijven: JRS uit Duitsland, EcoXpac uit Denemarken, 3Dtech uit Finland, Munksjö en Vertech uit Frankrijk, RMA uit Polen en Exergy uit het Verenigd Koninkrijk.

Het consortium omvat entiteiten met diverse competenties, waardoor we het volledige potentieel hebben om het project te implementeren. Er zijn organisaties die de mogelijkheid hebben om nieuwe apparatuur te creëren voor de productie van isolatiematerialen, materialen en bedrijven die zich bezighouden met bedrijfsmodellen, financiën en communicatie, zegt Marek Florkowski, directeur van het ABB Corporate Research Centre in Krakau.

Het gezamenlijke onderzoek zal zich niet alleen richten op 3D-cellulose-printen. Er zal ook getest worden of men dit materiaal thermisch- en kan spuitgieten.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een leider in technologieën voor power-, robotica- en voortstuwingssystemen, industriële automatisering en power-netwerken, die wereldwijd klanten bedienen in de utiliteitsbouw, industrie, transport en infrastructuurmarkten. ABB creëert de toekomst van de digitalisering van de industrie en speelt een sleutelrol in de energierevolutie en de vierde industriële revolutie. De ABB Group heeft ongeveer 132.000 medewerkers in meer dan 100 landen in dienst.

Bron: www.abb.pl

Foto’s van: Filip Grecki, Wojciech Wysocki

ABB print 3D met VSHAPER
Toewijzing van € 6.500.000 aan wetenschappers van ABB voor een baanbrekend project