Preventief Onderhoud met 3D Printen

3D-printen een strategie voor preventief onderhoud

Additieve technologieën, zoals 3D printen, behoren tot de meest dynamisch ontwikkelende technologieën ter wereld. Geen wonder dat hun gebruik zeer specifieke voordelen kan opleveren voor de bedrijven die ze gebruiken. Het tijdschrift “Inżynieria & Utrzymania Ruchu” presenteert de mogelijkheden van deze technologieën en de toepassingsgebieden, met bijzondere nadruk op onderhoud. Bij deze gelegenheid werd Konrad Kowalski – Technical Department Manager bij VERASHAPE geïnterviewd door Anna Witkowska van Trade Media International.

 

Hoe kunnen 3D Printers worden toegepast op een onderhoudsafdeling?

Veel van onze klanten gebruiken 3D-printers voor de productie van ongebruikelijke reserveonderdelen, vooral wanneer ze niet langer beschikbaar zijn, de inkoopkosten te hoog zijn of de doorlooptijd voor onderdelen die in de productielijn worden gebruikt te lang is. Het gebruik van 3D Printing-technologie vermindert de productie-uitvaltijd en wordt steeds vaker een sleutelonderdeel van een preventieve onderhoudsstrategie.

 

Welke andere toepassingen van 3D printen zijn het vermelden waard?

Bij prototyping wordt nu vaak gekozen voor 3D printen als een alternatief voor conventionele technologieën voor het produceren van gereedschappen en apparatuur. In dit tijdperk waarin nauwkeurige 3D-printers en een breed scala aan materialen beschikbaar is, speelt Rapid Tooling een belangrijke rol bij de dynamische ontwikkeling van bedrijven. Bij het verbeteren van productieprocessen streven bedrijven ernaar de doorlooptijd te verkorten en de testfase te versnellen. Om deze doelen te bereiken, implementeren zij 3D Printing-technologie in het productieproces van o.a. matrijzen.

 

Jullie bieden een aantal verschillende 3D printers aan. Kun je ze in het kort beschrijven? Wat onderscheidt ze van andere machines op de markt?

De meeste van onze printers zijn industriële machines die worden gebruikt door grote productiebedrijven. Ze worden met succes ingezet in o.a. automobiel industrie, gieterijen, ruimtevaart, geneeskunde en bij onderzoeksinstituten. Ze worden ook zeer gewaardeerd in prototyping, tooling, productie van kleine series en R & D. Ik zou graag de VSHAPER PRO willen noemen, een van de weinige PEEK-printers ter wereld, in staat om tot 450°C te verwarmen. Het is een moderne industriële machine die is ontworpen om 3D-prints te maken met verbeterde mechanische en thermische eigenschappen. Prints gemaakt met de VSHAPER PRO, vaak gebruikt als alternatief voor elementen gemaakt van metaal, lood of zelfs titanium, zijn zeer populair in de auto- en ruimtevaartindustrie.

 

Welke VSHAPER-printers kunnen worden ingezet bij het onderhoud?

De 3D-printers die wij aanbieden, zijn industriële machines die reeds uitgebreid op de proef zijn gesteld in productieprocessen van veel bedrijven. Het zijn de behoeften van ondernemingen en de vereisten voor het gebruikte materiaal, die de basis vormen voor de selectie van de juiste machine. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het maken van industriële prints van PLA, ABS of PMMA zullen VSHAPER 270 of 450 kiezen in het geval van grote onderdelen. Als het gaat om bedrijven die onderdelen willen maken met een hogere duurzaamheid, zou ik de reeds besproken VSHAPER PRO aanraden. Ik zou ook de 5-assige 3D-printer willen noemen, gemaakt met de steun van het Nationaal Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling. Deze 3D printer zal de manier waarop mensen denken over 3D-printen doen veranderen. Niet alleen in de onderhoudstoepassing maar op vele andere gebieden.

Konrad Kowalski

Technical Department Manager,

Mechanical Engineer bij VERASHAPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *