Medisch 3D Printen helpt bij reconstructie van gezicht

De oogkas is de holte in het schedel waar het oog zich bevind. De oogkas dient als bescherming van het oog. Ongelukken die beschadigingen aan het schedel veroorzaken zijn vaak gerelateerd aan verkeersongelukken, sportongevallen of verwondingen door mishandeling. Van de vier wanden waar de oogkas uit bestaat is er een die het snelst beschadigd. Dit is de bodem. Verwondingen aan de oogkas kunnen leiden tot een permanente deformatie van het aangezicht. Hierom is het essentieel dat een juiste diagnose wordt gesteld en de correcte therapeutische beslissingen worden genomen. Medisch 3D printen is een uitkomst in zo’n situatie

Tijdens een chirurgische ingreep wordt de oogkas gestabiliseerd met een titanium plaat die tijdens de operatie gevormd wordt. Dit leidt tot een langdurige operatie en verhoogd de kans op complicaties.

Het gebruik van moderne technologie, zoals het medisch 3D printen, verlaagd de kans op complicaties en verkort de operatietijd. In voorbereiding op de operatie maakt het medisch team CT scans waarmee een 3D print gemaakt kan worden van de gezonde oogkas. Nu kan de titanium plaat gevormd worden op basis van deze 3D print van de oogkas.

3D Printing kan ook worden toegepast in voorbereiding op andere operaties. We kunnen bijvoorbeeld denken aan operaties van het scheenbeen. Op basis van een CT scan wordt een 3D model gemaakt van het gezonde scheenbeen. Het ontbrekende stuk been wordt gegenereerd met speciale software. Dit ontbrekende segment wordt gevormd op basis van het 3D geprinte model en wordt later geïmplanteerd bij de patiënt.

 

Medisch 3D printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *