VSHAPER op M.A.R.S.

Ruimtewandelingen, maaltijden bereidt met insecten en ruimtestormen – dit zal realiteit worden voor 6 mensen die deze zomer in een basis zullen verblijven waarin een verblijf op de Maan of op Mars wordt gesimuleerd. Deze basis is in Rzepiennik Biskupi, hier bevindt zich het grootste private observatorium in Polen. Dit experiment in het ruimte habitat zal twee weken duren en zal worden geobserveerd door een projectteam genaamd M.A.R.S. Dit in samenwerking met de projectpartners waaronder de producent van de VSHAPER 3D printers.

De deelnemers aan dit experiment zullen de aannames die we doen over bemande ruimtemissies doen uittesten. Tot nu toe zijn de aannames gebaseerd op de theorie. Ze zullen zowel op psychologisch als ook op sociologisch vlak worden bestudeerd. M.A.R.S. (Modular Analog Research Station) is een initiatief van Dr Agata Kołodziejczyk. Zij is neurowetenschapper van het European Space Agency in Nederland. Eén van de projecten waar ze bij betrokken is, is ”Moon Village” – een ruimtedorp.

VSHAPER op M.A.R.S.Het habitat bestaat uit 4 ondergrondse modules en een centraal kantoor waar zich ook de keuken en de leefruimte bevindt. In de eerste module is de slaapruimte, een gymzaal en een waskamer. De tweede module is een ruimte met onderzoeksinstrumenten en bioreactors. De volgende module dient als opslag voor levensmiddelen en andere alledaagse benodigdheden. De laatste module is een laboratorium. De deelnemers verplaatsen zich te voet of in een klein tweepersoons ruimtevoertuig. Ze dragen ruimtepakken waarin het zuurstof niveau, carbon dioxide, druk en temperatuur gemeten wordt. Samples voor onderzoek zullen worden opgehaald met een Mars rover ontwikkeld door studenten van de Universiteit van Rzeszów

De deelnemers aan de missie zullen tijdens de missie waarschuwingen krijgen voor zandstormen en de nucleaire reactor zullen informeren om energie te sparen. De vitale tekenen van iedere deelnemer zoals hartslag, bloedsuiker, hormonen en slaap worden gemonitord. Vitaminen, micro-elementen en proteïnen zullen worden geproduceerd in de speciale bioreactors.

Een groep Poolse bedrijven is betrokken bij dit experiment. Zij leveren o.a. een speciale sluis waardoor de astronauten het habitat zullen betreden, een microgravitatie simulatie machine en de eerder genoemde bioreactors (insecten cellen en algen), VSHAPER is verantwoordelijk voor de 3D prints die gebruikt worden voor de hydroponische teelt van eetbare planten.

We hebben besloten om hydroponische teelt en 3D printen te combineren om een modern hydroponische cultivatie te creëren speciaal voor ruimte oplossingen. De containers hiervoor zullen worden geprint. Hiervoor gebruiken wij de VSHAPER 3D printers. – vertelt Olga Grabiwoda van het Design Institute in Kielce.

De organisatoren van dit project hopen dat het niet bij deze eerste missie blijft in het habitat. Indien zij financiering krijgen via sponsors, worden er meer missies voorbereid. De bevindingen van dit onderzoek zullen worden gepubliceerd via populaire wetenschappelijke publicaties. Bij een geslaagd experiment wordt Polen de leider in dit type onderzoek in Europa.

We kunnen niet onverschillig zijn voor zo’n interessant initiatief. Er zijn maar een paar plaatsen zoals deze in de wereld – in China, op Hawaii en in de woestijn van Utah. Wij zijn zeer bereid om onderzoeksprojecten aan te gaan. Met de deelname aan het M.A.R.S. project, dragen wij indirect bij aan de ontwikkeling van de ruimtevaartindustrie in Polen – zegt Jacek Wach, Marketing Manager van VERASHAPE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *