tips PEEK printen

5 Tips voor het PEEK printen

5 Tips voor het PEEK printen

Vanwege de unieke eigenschappen van PEEK wordt deze kunststof veel toegepast in verschillende industrieën zoals medisch, olie en gas, luchtvaart en de automobiel industrie. Dit materiaal wordt met veel succes toegepast bij klein serie productie, speciale ontwerpen en prototypes waar metaal moeilijk toepasbaar is.  Het PEEK filament is echter niet eenvoudig om te printen.

  1. Temperatuurcontrole

Het is héél belangrijk om een adequaat temperatuurmanagement te hebben in de gehele printkamer tijdens het PEEK printen. PEEK reageert namelijk slecht op temperatuurfluctuaties.

PEEK is een materiaal dat geprint moet worden met een speciale hoog-temperatuur printer. Het dient op hoge temperatuur geprint te worden in een temperatuurrange van 360°C tot 450°C, afhankelijk van het gekozen PEEK filament. Daarnaast dient de bed temperatuur minimaal 120°C te zijn, vaak wordt er gekozen voor een hogere bed temperatuur.

  1. Droog materiaal

 In het algemeen is het advies om PEEK droog te bewaren voordat u gaat printen. In vergelijking tot andere kunststoffen neemt PEEK weinig vocht op, maar het droog bewaren van PEEK bevordert een goed printproces. Voor de beste resultaten droogt u PEEK 3 uur op 150°C.

  1. Gebruik een optimale 3D printer

In vergelijking met andere printmaterialen komen er nauwelijks schadelijke stoffen vrij bij het printen met PEEK. Echter is het met PEEK wel van essentieel belang om in een gesloten en verwarmde printkamer te printen.

  1. Zorg voor een bouwplatform van het juiste materiaal

Om een goed printresultaat te krijgen met een PEEK print is het bouwplatform essentieel, De beste resultaten verkrijgt u als u print op een PEI bed. Beschikt de printer hier niet over is het alternatief om te printen op een PEI plaat, dit is echter niet ideaal.

  1. Houdt de nozzle schoon

Nadat u klaar bent met printen vergeet dan niet om de nozzle goed te reinigen en te ontdoen van materiaalresten. Dit voorkomt verstoppingen van de nozzle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *